Kawa mrożona – idealna na lato, do śniadania, po obiedzie – o każdej porze dnia. Wygląda i smakuje jak w kawiarni, ale zrobimy ją bez problemu w domu.

Z tego przepisu na kawę mrożoną korzystam zawsze, gdy chcę zrobić kawę szybko, nie mam czasu, żeby używać shakera czy blendera, które potem trzeba myć. To taka moja codzienna kawa mrożona. Tu z syropem Irish, który ma fajny smak, choć dla mnie mało kojarzący się z whisky – raczej z nutą orzechową. Z pewnością jest godny polecenia :) A jeśli lubicie kawę mrożoną, sprawdźcie koniecznie inne przepisy – Najlepsza kawa mrożona.

Kawa mrożona Irish – przepis na kawę

Składniki:

  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cappuccino
  • 2 łyżeczki syropu Irish lub innego
  • 3 kostki lodu
  • odrobina wrzątku
  • pół szklanki mleka
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

We wrzątku rozpuszczamy kawę i cappuccino. Następnie dodajemy syrop, mieszamy, dodajemy kostki lodu. Na koniec wlewamy mleko i dekorujemy bitą śmietaną.