Dzisiaj dzień wolny, więc można poświęcić odrobinę więcej czasu na przygotowanie porannej czy też przedpołudniowej kawy. Polecam więc wypróbowanie mojego przepisu na kawę a’la Pompadour.
Inspiracja pochodzi z tej strony, ale jak zwykle trochę zmodyfikowałam przepis, dopasowując go do swoich potrzeb :) Kawa wyszła znakomita – zarówno w takiej postaci warstwowej, jak na zdjęciu, jak i po zmieszaniu obu warstw. A przygotowanie na szczęście jest znacznie mniej pracochłonne niż mogłoby się wydawać – nie zajmuje więcej niż kilka minut. Polecam do dobrego ciasta.
Kawa a’la Pompadour – przepis
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30% z kartonika
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- odrobina mleka
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Kawę zalać wrzątkiem w jednej szklance, osłodzić. Do garnuszka wlać odrobinę mleka (tyle, by przykryć dno), wrzucić podzieloną na kostki czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Śmietanę schłodzoną w lodówce ubić mikserem (nie za długo, żeby nie zrobiło się z niej masło!), a następnie dodać do niej roztopioną, gorącą czekoladę i wymieszać łyżką. Do szklanek wlać kawę i łyżką nałożyć czekoladową bitą śmietanę. Posypać cynamonem lub kakao.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Witam
Ubiłem śmietanę , rozpuściłem czekoladę , wlałem ją do śmietany ale niestety smietana stała się płynna. I nic nie wyszło z kawy .
Co zrobiłem nie tak?
A może różnica temperatur była za duża?
Mam pewne pytanie O co chodzi z tą czekoladową bitą śmietaną???
Do śmietany w trakcie ubijania dodajemy roztopioną czekoladę.
Przepyszna:) Polecam gorąco
Rewelacja