Kawa z kawowych kostek lodu, z dodatkiem syropu karmelowego i pysznym, spienionym mlekiem – jedna z najlepszych, jakie piłam!

Pamiętacie kawowe kostki lodu, które kiedyś pokazywałam? Dawno już nie było nic kawowego i zimnego na blogu, ale zimą raczej niechętnie pijemy zimną kawę. Czasem jednak przychodzi taka chwila, że nawet w brzydką pogodę mam ochotę na coś słodkiego, nietypowego i kalorycznego, na poprawę nastroju. Tez tak macie? Jeśli tak – polecam spróbować tego prostego przepisu na mrożoną kawę – jest wyśmienita i wygląda pięknie :) Karmelowa kawa mrożona świetnie nadaje się do powolnego sączenia – kawowy lód wtedy się rozpuszcza i napój jest bardziej aromatyczny.

Karmelowa kawa mrożona – przepis

Przepis w wersji wideo:

http://www.youtube.com/watch?v=K56vWg00az4

Składniki:

  • 7 kostek lodu kawowego
  • pół szklanki mleka
  • łyżka syropu karmelowego (ewentualniemożna z syropu zrezygnować i dodać po prostu cukier)
  • do dekoracji polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Lód pokruszyć – za pomocą kruszarki lub tłuczka do mięsa albo innym sposobem. Można użyć co prawda lodu w kostkach, ale będzie wolniej się roztapiał. Do mleka wlać syrop, spienić za pomocą spieniacza do mleka lub zmieszać w shakerze – żeby wymieszało się mleko z syropem. Do szklanki wlać spienione mleko, dodać łyżeczką pokruszony lód, polać na wierzchu polewą czekoladową.

Smacznego!