Syrop cukrowy – jeden z ważniejszych składników wielu drinków. Można go przygotować w domu w kilka chwil.

Syrop cukrowy wykorzystuję w drinkach często, można go bardzo ławo zrobić w domu. Zawsze robię więcej, niż potrzebuję i trzymam w lodówce – spokojnie w zamkniętej butelce może stać nawet kilka tygodni i nic mu się nie dzieje. Tak naprawdę i poza lodówką dobrze sobie poradzi, w końcu to tylko woda z cukrem.

A dobrze mieć go pod ręką, bo do takich drinków jak Daiquiri czy Long Island Ice Tea jest niemal niezbędny :)

Syrop cukrowy – przepis

Składniki:

  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

Wodę gotujemy i do wrzątku wsypujemy cukier. Mieszamy tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny (można nie dawać, ale dzięki niemu syrop można dłużej przechowywać), przelewamy do butelki z nakrętką i po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Przechowujemy w lodowce.

Wskazówka 1: Do syropu cukrowego możemy użyć zwykłego, białego cukru, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować własną wersję syropu cukrowego z brązowego cukru. Z brązowym cukrem postępuj w ten sam sposób, co ze zwykłym.

Wskazówka 2: W różnych przepisach znajdziesz różne proporcje, jeśli chodzi o syrop cukrowy. Ja przygotowuję zawsze syrop w proporcjach 1:1 i we wszystkich przepisach, zarówno na blogu, jak i w książkach z przepisami, został użyty właśnie taki syrop. Ale możesz według własnych preferencji smakowych przygotować go np. z mniejszej ilości cukru, np. w proporcjach 4:3 (woda:cukier). Jak zwykle eksperymenty mile widziane :)

Wskazówka 3: Syrop cukrowy można też oczywiście kupić i to w kilku wariantach. Najprostszy syrop cukrowy firmy Victoria’s, to ten, który u mnie w domu zawsze jest i używam go, gdy nie mam czasu na przygotowanie domowego. Ale można też dostać syrop cukrowy z cukru trzcinowego włoskiej firmy Il Doge.

syrop cukrowy

Syrop cukrowy – do czego wykorzystać?

Syrop cukrowy przydaje się, gdy robisz drinki. Drinka trudno jest osłodzić zwykłym cukrem, bo w zimnym napoju cukier nie będzie się tak łatwo rozpuszczał. Dlatego właśnie do słodzenia drinków używa się zwykle syropów. Syrop cukrowy jest pod tym względem bezpiecznym wyborem, bo słodzi drink, a nie zmienia jego smaku, nie dodaje też koloru, tak jak to ma miejsce w przypadku syropów owocowych.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby syropem cukrowym słodzić też inne napoje, np. mrożoną herbatę lub mrożoną kawę. Oczywiście gorące napoje też można, ale je akurat tak samo łatwo posłodzimy cukrem.

Moje ulubione zastosowanie syropu cukrowego to też… słodzenie nalewek. Uniwersalny i łatwy przepis na nalewki owocowe, który sprawdza się dla wielu owoców (maliny, wiśnie, brzoskwinie itd.) to zalanie owoców wódką lub mieszanką wódki i spirytusu, odstawienie na kilka tygodni a następnie odcedzenie owoców i dodanie syropu cukrowego. Można go dodawać stopniowo, dosładzając swoją nalewkę według potrzeb.

syrop cukrowy przepis