Lód kawowy to coś, co trzeba mieć w zamrażalniku, jeśli lubi się kawę na zimno. Dlaczego? Bo gdy schładzamy zaparzoną kawę, traci ona swój aromat, a dodawanie do kawy kostek zwykłego lodu powoduje jej rozwodnienie.

Przygotowanie kawowego lodu jest niezwykle proste. Wystarczy zamrozić zaparzoną kawę :) Żeby wiedzieć, ile trzeba jej przygotować, najlepiej najpierw sprawdzić, ile wody zmieści się w naszych foremkach do lodu (wlewamy wodę do pustych foremek, a potem przelewamy ją do jakiejś miarki). Następnie przygotowujemy odpowiednią ilość kawy.

W mojej foremce mieści się mniej więcej szklanka kawy, więc zaparzyłam nieco mocniejszy napar, z 5 łyżeczek rozpuszczalnej kawy. Przed wstawieniem do zamrażalnika kawę trzeba wystudzić.

Można przygotować lód z cukrem – na 2 łyżeczki kawy wsypujemy 1 łyżeczkę cukru pudru.

Kostki kawowego lodu przydają się nie tylko do mrożonej kawy, ale także do koktajli i drinków kawowych, takich jak Tequila Sparkle.