Po grzanym piwie czas na grzane wino czyli grzańca. To przepis na grzańca w mojej ulubionej wersji, z dodatkiem pomarańczy, migdałów i rodzynek.

Żeby zrobić grzańca wystarczy tak naprawdę kupić wino do grzania (Grzaniec galicyjski lub inne – wyjątkowo nie polecam grzanego wina z Lidla, bo jest kwaśne). Te wina są już przyprawione, więc wystarczy podgrzać i będzie dobre do picia. Ale można też, nawet do takiego wina dodać kilka składników, żeby jego smak był jeszcze bogatszy. Ja lubię grzane wino z rodzynkami – te rodzynki oczywiście wyjadam z kubeczka i właściwie mogłabym jeść same nasączone winem rodzynki ;)

Grzaniec z migdałami i pomarańczą – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki rodzynek
  • łyżeczka płatków migdałów
  • 2 plasterki pomarańczy
  • 5 goździków
  • ok. 250 ml czerwonego wina (może być Grzaniec lub np. Kadarka)

Przygotowanie:

Do garnka wlać wino, włożyć pomarańczę, goździki, migdały i rodzynki. Podgrzewać, ale nie gotować. Odcedzić i przelać do kubeczka, owoce można zjeść.