Czasem wieczorem człowiek ma dylemat: wypić kawę, żeby nie zasnąć czy drinka, żeby się zrelaksować? A co jeśli można połączyć jedno i drugie? Tak właśnie działa Espresso Martini – trochę kawa, trochę procenty, trochę elegancja, a trochę „daj mi coś, co stawia na nogi i nie wygląda jak kubek z termosem”.

To drink, który wygląda fancy, a robi się go szybciej niż herbatę dla teściowej. I nie, nie trzeba mieć barmańskiego shakera ze złotą gałką ani filiżanek z Włoch. Wystarczy espresso, coś procentowego i chwila spokoju, żeby się nim delektować.

A jeśli lubisz drinki z likierem Kahlua, koniecznie spróbuj też drinka Orgazm oraz płonącego shota B-52.

Espresso Martini – przepis na drink

Składniki:

  • 50 ml wódki

  • 25 ml likieru Kahlua

  • 1 filiżanka espresso

  • 10 ml syropu cukrowego

  • kostki lodu

Przygotowanie:

Wszystko razem wrzucasz do shakera, mieszasz z lodem, wylewasz do kieliszka koktajlowego i masz. Można postawić ziarenka kawy na piance i udawać, że to z lokalu z czarnymi serwetkami – ale nie trzeba :)

A co z tą pianką?

Jeśli masz ochotę na piankę jak z Instagrama – wstrząśnij porządnie. Jeśli nie – świat się nie zawali. Pianka nie daje smaku, ale robi wrażenie. Taka kawowa czapeczka – jak śmietanka, tylko że bez śmietanki.

Co dodać, co zmienić, czym się pobawić?

Ten drink aż się prosi o kombinowanie. Możesz:

  • zamienić syrop cukrowy na karmelowy, waniliowy, piernikowy – zależnie od humoru i pory roku. Moje ulubione to połączenie Espresso Martini z syropem słony karmel.

  • dodać odrobinę likieru czekoladowego i masz coś jak deser w kieliszku. Tak naprawdę możesz zastąpić Kahluę likierem czekoladowym lub innym likierem kawowym, innej marki.

  • posypać swoje Espresso Martini kakao albo cynamonem – będzie pachniało jak dobre święta.

  • do dekoracji drinka fajnie będzie wyglądać też crusta z syropu i cukru albo ciemnego kakao.

I serio, nie ma złych wersji – są tylko takie, które bardziej lubisz.

A jak zrobić bezalkoholowe Espresso Martini?

Nie chcesz alkoholu, ale chcesz kawę w kieliszku? Proszę bardzo. Wystarczy:

  • espresso,

  • syrop kawowy lub czekoladowy,

  • odrobina mleka roślinnego albo zwykłego, jeśli lubisz,

  • kilka kostek lodu,

  • wszystko do shakera, potrząsasz, przelewasz i gotowe.

Smakuje trochę jak kawa mrożona z odrobiną stylu. Idealne, żeby wyglądać na imprezie, jakbyś pił coś bardzo dorosłego – a tak naprawdę masz kawowy comfort drink.

drink espresso martini