Czasem wieczorem człowiek ma dylemat: wypić kawę, żeby nie zasnąć czy drinka, żeby się zrelaksować? A co jeśli można połączyć jedno i drugie? Tak właśnie działa Espresso Martini – trochę kawa, trochę procenty, trochę elegancja, a trochę „daj mi coś, co stawia na nogi i nie wygląda jak kubek z termosem”.
To drink, który wygląda fancy, a robi się go szybciej niż herbatę dla teściowej. I nie, nie trzeba mieć barmańskiego shakera ze złotą gałką ani filiżanek z Włoch. Wystarczy espresso, coś procentowego i chwila spokoju, żeby się nim delektować.
A jeśli lubisz drinki z likierem Kahlua, koniecznie spróbuj też drinka Orgazm oraz płonącego shota B-52.
Espresso Martini – przepis na drink
Składniki:
-
50 ml wódki
-
25 ml likieru Kahlua
-
1 filiżanka espresso
-
10 ml syropu cukrowego
-
kostki lodu
Przygotowanie:
Wszystko razem wrzucasz do shakera, mieszasz z lodem, wylewasz do kieliszka koktajlowego i masz. Można postawić ziarenka kawy na piance i udawać, że to z lokalu z czarnymi serwetkami – ale nie trzeba :)
A co z tą pianką?
Jeśli masz ochotę na piankę jak z Instagrama – wstrząśnij porządnie. Jeśli nie – świat się nie zawali. Pianka nie daje smaku, ale robi wrażenie. Taka kawowa czapeczka – jak śmietanka, tylko że bez śmietanki.
Co dodać, co zmienić, czym się pobawić?
Ten drink aż się prosi o kombinowanie. Możesz:
-
zamienić syrop cukrowy na karmelowy, waniliowy, piernikowy – zależnie od humoru i pory roku. Moje ulubione to połączenie Espresso Martini z syropem słony karmel.
-
dodać odrobinę likieru czekoladowego i masz coś jak deser w kieliszku. Tak naprawdę możesz zastąpić Kahluę likierem czekoladowym lub innym likierem kawowym, innej marki.
-
posypać swoje Espresso Martini kakao albo cynamonem – będzie pachniało jak dobre święta.
- do dekoracji drinka fajnie będzie wyglądać też crusta z syropu i cukru albo ciemnego kakao.
I serio, nie ma złych wersji – są tylko takie, które bardziej lubisz.
A jak zrobić bezalkoholowe Espresso Martini?
Nie chcesz alkoholu, ale chcesz kawę w kieliszku? Proszę bardzo. Wystarczy:
-
espresso,
-
syrop kawowy lub czekoladowy,
-
odrobina mleka roślinnego albo zwykłego, jeśli lubisz,
-
kilka kostek lodu,
-
wszystko do shakera, potrząsasz, przelewasz i gotowe.
Smakuje trochę jak kawa mrożona z odrobiną stylu. Idealne, żeby wyglądać na imprezie, jakbyś pił coś bardzo dorosłego – a tak naprawdę masz kawowy comfort drink.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)