Na niedzielne drugie śniadanie polecam pełen witamin koktajl z granatu.
Nie kupuję granatów zbyt często, bo wybieranie tych małych pestek z owocu to nie jest moje ulubione zajęcie, ale muszę przyznać, że taki świeży sok wyciśnięty z granatu jest pyszny. Wymieszałam go z sorbetem truskawkowym – miałam jeszcze trochę własnego, przygotowanego latem, ale można też dodać kupny sorbet lodowy. Dolna warstwa to nic innego jak jogurt, odrobina granatowych pestek i syrop malinowy dla podkreślenia smaku.
Dwukolorowy koktajl z granatu – przepis
Składniki:
- połówka granatu
- jogurt naturalny
- 2 łyżeczki syropu malinowego
- 2 gałki sorbetu truskawkowego
- 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Z granatu wydłubujemy pestki. Do miksera wlewamy jogurt, mleko, dodajemy 2 łyżeczki pestek granatu i 2 łyżeczki syropu malinowego. Miksujemy. Białą część koktajlu wlewamy do szklanki. Następnie do umytego miksera wrzucamy resztę granatu, dodajemy sorbet i ponownie miksujemy. Wlewamy delikatnie po ściance naczynia na białą warstwę.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Jakie makroskładniki i ile ma kcl ? :)
Bardzo ciekawe :) Tylko ile trzeba dodać mleka?
1/4 szklanki.