Kiedyś byłam na czekoladzie w jakiejś kawiarni, nie pamiętam już, co to było, ale pamiętam, co wtedy dostałam – coś, co smakowało jak kakao i wyglądało jak kakao. Zła byłam, bo przecież czekolada do picia to nie kakao, prawda?
Ale w tym przepisie wykorzystuję właśnie kakao, takie prawdziwe, czarne, a nie rozpuszczalny napój kakaowy. Żeby taka czekolada do picia miała naprawdę czekoladowy, intensywny smak, trzeba dać ze 3- łyżeczki gorzkiego kakao, do tego trochę mleka… Ja dodaję jeszcze powidła lub konfitury – pasować będą śliwkowe, malinowe, brzoskwiniowe. W smaku – obłęd, więc musicie spróbować!
Czekolada do picia z konfiturami – przepis
Składniki:
- pół szklanki wrzątku
- pół szklanki mleka
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki powideł lub konfitur
- opcjonalnie: 2 łyżeczki syropu czekoladowego
Przygotowanie:
We wrzątku mieszam kakao aż do rozpuszczenia, dodaję podgrzane mleko, konfitury i syrop. Piję od razu.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
na chłodne zimowe wieczory świetna!
Nie piłam nigdy kakao z dodatkiem konfitur, ale to bardzo ciekawy pomysł i chętnie wypróbuję ;) Wygląda bardzo smakowicie ;)