To jedna z tych kaw, które mogłabym pić codziennie – gdyby tylko chciało mi się codziennie podgrzewać mleko. Ma bardzo cynamonowy smak, a jednocześnie wyczuwalną nutę czekolady. Cynamonowe latte z czekoladą z pewnością posmakuje wszystkim, którzy lubią dobrą kawę – przy tej kawie wszystkie kawiarniane latte mogą się schować :) A jesienią proponuję wypróbować też Dyniowe latte oraz Zimową Cafe Latte z miodem i imbirem.
Cynamonowe latte z czekoladą – przepis na kawę
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki wrzątku
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka cukru
- 1 kostka czekolady (kawałek, nie cała tabliczka:) )
Przygotowanie:
Kawę parzę wrzątkiem, ale bez cukru. Można też przygotować espresso z ekspresu jeśli ktoś ma. Mleko podgrzewam w garnuszku, dodaję cukier, cynamon i czekoladę. Podgrzewam, mieszając, do momentu rozpuszczenia czekolady – nie gotuję! Spieniam mleko podgrzane spieniaczem lub blenderem. Wlewam do szklanki. Po ściance delikatnie wlewam kawę. Wierzch posypuję odrobiną cynamonu.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Właśnie zrobiłam tym sposobem i kawa jest przepyszna! NIEBO! Jak tylko siostra wróci do domu zaraz jej podsunę tą kawe! :)
a mi się nie chciało mleko spienić z tymi dodatkami :(
No to,do roboty!
Na zimę OMNOMNOMNOMNOMNOM <3
Pyszności :) Cudownie musi rozgrzewać z tym cynamonem :)
Mmmm pycha!