Lubicie cappuccino? Ja chyba nawet bardziej niż Caffee Latte, a już na pewno bardziej niż zwykłą czarną kawę lub kawę z mlekiem. Dzisiaj pomysł na cappuccino o orzechowo-miodowym smaku.
Długo broniłam się przed zakupem spieniacza do mleka, bo to taki mało niezbędny gadżet (zawsze spieniam mleko w blenderze), ale okazało się, że można go kupić bardzo tanio w Ikei, więc w końcu się skusiłam :) A przepis na tę kawę wpadł mi do głowy w jednej z łódzkich kawiarni – piłam tam pyszne Latte z miodem i malinami. Zamiast Latte proponuję cappuccino (choć w szklance do Latte, żeby lepiej było widać miód na dole) z dodatkiem syropu orzechowego i miodu. Jeśli nie macie syropu – właściwie sam miód wystarczy, kawa i tak nabiera wyjątkowego posmaku przez dodanie miodu. Cappuccino orzechowo-miodowe jest idealne do ciasta, np. do bożonarodzeniowych pierników :)
Cappuccino orzechowo-miodowe – przepis
Składniki (na 2 porcje):
- szklanka zaparzonej kawy
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki syropu orzechowego
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczalną parzę wrzątkiem, ale nie słodzę. Mleko słodzę (chyba że ktoś nie lubi bardzo słodkiej kawy, to można z cukru zrezygnować, bo miód i syrop już są słodkie), podgrzewam, ale nie gotuję. Gdy będzie ciepłe, ubijam pianę. Na dno szklanek wlewam miód, syrop orzechowy, kawę, a następnie mleko, a właściwie mleczną piankę (najlepiej łyżką). Na wierzch można posypać cynamonem albo tartą czekoladą.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
pięknie wygląda, jak kawy nie pijam to twoje cappuccino bym spróbowała
Zawsze można zrobić słabszą kawę – jest naprawdę pyszna :)