Caipirinha to popularny drink o smaku słodko-kwaśnym, bardzo łatwy do przygotowania i niedrogi. Polecam miłośnikom orzeźwiających kompozycji.

Caipirinha to dobry drink dla tych, którzy lubią Mojito, bo choć tu nie ma mięty, to właściwie te koktajle są do siebie trochę podobne. Podobnie wykorzystujemy do niego limonkę oraz cukier, kruszony lód i alkohol. Oryginalnie jest to Cachaca, brazylijski alkohol destylowany z cukru trzcinowego, ale w Polsce z powodzeniem możemy zastąpić Cachacę wódką czystą lub smakową – wówczas nie będzie to Caipirinha, a Caipiroska. W smaku Caipiroska jest trochę słodka, trochę kwaśna – taka w sam raz. Poza tym to dość tani drink i nie wymaga wielu składników.

Caipirinha i Caipiroska – przepis

Składniki:

  • pół limonki
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowy)
  • kruszony lód
  • 40 ml wódki lub cachacy

Przygotowanie:

Z limonki odciąć końcówki i wyciąć biały środek. Przekroić na 6 kawałków, wrzucić do szklanki. Zasypać cukrem i wygnieść muddlerem (jeśli nie mamy – końcówką tłuczka do mięsa lub noża). Wsypać kruszony lód, wlać wódkę i przerzucić zawartość do shakera, w którym wstrząsnąć wszystko kilka razy (żeby przerzucić cukier i pozostałe składniki). Przelać z powrotem do szklanki.