Jeśli szukasz eleganckiego drinka na wieczór, Brandy Alexander to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Jest słodki, kremowy, z wyczuwalnym aromatem kakao i rozgrzewającym akcentem brandy. To jeden z tych drinków, które spokojnie mogą zastąpić deser.
W tym przepisie wykorzystujemy likier kakaowy, bo tak jest w oryginale, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pokombinować trochę z tym składnikiem. Na polskim rynku mamy całkiem sporo różnych alkoholi o smaku deserowym – czekoladowe, kakaowe, pistacjowe itp. Dlatego myślę, że Brandy Alexander to niezły materiał do dalszych eksperymentów – może zamiast likieru kakaowego dodasz likier pistacjowy albo taki o smaku białej czekolady? To może być coś pysznego :)
A jak już kupisz butelkę brandy, to polecam sprawdzić inne przepisy na drinki z brandy.
Jak smakuje Brandy Alexander?
-
słodko i kremowo – jak deser w płynie
-
z intensywnym aromatem ciemnego kakao
-
z delikatnym, ciepłym finiszem brandy i śmietanki
To idealna propozycja na wieczór, zwłaszcza jeśli chcesz zaimponować gościom czymś klasycznym, ale niebanalnym.
Brandy Alexander – przepis na drink
Składniki:
-
30 ml brandy
-
30 ml likieru kakaowego
-
30 ml śmietanki 30%
-
gałka muszkatołowa do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz gałki) wstrząśnij w shakerze z lodem. Przelej do kieliszka koktajlowego. Posyp odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Co będzie potrzebne?
Do zrobienia drinka Brandy Alexander przyda Ci się:
-
shaker – by dobrze połączyć śmietankę i alkohole.
-
miarka barmańska (jigger) – do precyzyjnego odmierzania składników. Moja ulubiona ostatnio to szklana miarka barmańska, która ma dobrze widoczną podziałkę i łatwo w niej odmierzyć mililitry.
-
kieliszek koktajlowy – klasyczny, najlepiej 150–200 ml
-
drobna tarka – do starcia gałki muszkatołowej (świeża robi różnicę!)
Brandy Alexander – wskazówki i modyfikacje
-
Brandy można zastąpić koniakiem – będzie bardziej aromatycznie. Co by nie mówić, koniak to też rodzaj brandy, więc nie ma tu żadnej wielkiej filozofii.
- Likier kakaowy – eksperymentuj ze smakami i dodawaj inne likiery deserowe o kremowej konsystencji.
-
Śmietanka powinna być płynna, 30% – nie ubita. Najlepsza będzie taka z kartonika.
-
Gałkę muszkatołową najlepiej zetrzeć tuż przed podaniem – pachnie intensywniej. No ale oczywiście nic się nie stanie, jeśli dodasz takiej, którą kupuje się już w proszku. Nie przyjedzie do Ciebie drinkowa policja :)
-
Jeśli chcesz, by drink był bardziej deserowy, możesz udekorować go odrobiną startej czekolady.
Brandy Alexander – czy wersja bezalkoholowa ma sens?
Choć Brandy Alexander to drink alkoholowy, można pokusić się o podobne połączenie smaków bez procentów:
-
40 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
-
20 ml syropu czekoladowego (ciemnego)
-
kilka kropel aromatu brandy lub rumowego (spożywczego)
-
odrobina lodu
-
gałka muszkatołowa do posypania
Wszystko wstrząśnij i podaj jak klasycznego drinka – smakuje zaskakująco podobnie. Chociaż wiadomo, przygotowanie bezalkoholowej wersji drinka, który składa się z samych alkoholi jest tak naprawdę sztuką dla sztuki.
Na zakończenie wieczoru
Brandy Alexander to drink, który łączy elegancję z prostotą. Świetnie sprawdzi się na zakończenie kolacji albo jako nietypowy deser. Jeśli lubisz likiery i klasyczne smaki – musisz go spróbować.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)