Jeśli szukasz eleganckiego drinka na wieczór, Brandy Alexander to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Jest słodki, kremowy, z wyczuwalnym aromatem kakao i rozgrzewającym akcentem brandy. To jeden z tych drinków, które spokojnie mogą zastąpić deser.

W tym przepisie wykorzystujemy likier kakaowy, bo tak jest w oryginale, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pokombinować trochę z tym składnikiem. Na polskim rynku mamy całkiem sporo różnych alkoholi o smaku deserowym – czekoladowe, kakaowe, pistacjowe itp. Dlatego myślę, że Brandy Alexander to niezły materiał do dalszych eksperymentów – może zamiast likieru kakaowego dodasz likier pistacjowy albo taki o smaku białej czekolady? To może być coś pysznego :)

A jak już kupisz butelkę brandy, to polecam sprawdzić inne przepisy na drinki z brandy.

Jak smakuje Brandy Alexander?

  • słodko i kremowo – jak deser w płynie

  • z intensywnym aromatem ciemnego kakao

  • z delikatnym, ciepłym finiszem brandy i śmietanki

To idealna propozycja na wieczór, zwłaszcza jeśli chcesz zaimponować gościom czymś klasycznym, ale niebanalnym.

Brandy Alexander – przepis na drink

Składniki:

  • 30 ml brandy

  • 30 ml likieru kakaowego

  • 30 ml śmietanki 30%

  • gałka muszkatołowa do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz gałki) wstrząśnij w shakerze z lodem. Przelej do kieliszka koktajlowego. Posyp odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.

Co będzie potrzebne?

Do zrobienia drinka Brandy Alexander przyda Ci się:

  • shaker – by dobrze połączyć śmietankę i alkohole.

  • miarka barmańska (jigger) – do precyzyjnego odmierzania składników. Moja ulubiona ostatnio to szklana miarka barmańska, która ma dobrze widoczną podziałkę i łatwo w niej odmierzyć mililitry.

  • kieliszek koktajlowy – klasyczny, najlepiej 150–200 ml

  • drobna tarka – do starcia gałki muszkatołowej (świeża robi różnicę!)

Brandy Alexander – wskazówki i modyfikacje

  • Brandy można zastąpić koniakiem – będzie bardziej aromatycznie. Co by nie mówić, koniak to też rodzaj brandy, więc nie ma tu żadnej wielkiej filozofii.

  • Likier kakaowy – eksperymentuj ze smakami i dodawaj inne likiery deserowe o kremowej konsystencji.
  • Śmietanka powinna być płynna, 30% – nie ubita. Najlepsza będzie taka z kartonika.

  • Gałkę muszkatołową najlepiej zetrzeć tuż przed podaniem – pachnie intensywniej. No ale oczywiście nic się nie stanie, jeśli dodasz takiej, którą kupuje się już w proszku. Nie przyjedzie do Ciebie drinkowa policja :)

  • Jeśli chcesz, by drink był bardziej deserowy, możesz udekorować go odrobiną startej czekolady.

Zobacz też:  Gin z tonikiem – przepis na drink, który zawsze się sprawdza

Brandy Alexander – czy wersja bezalkoholowa ma sens?

Choć Brandy Alexander to drink alkoholowy, można pokusić się o podobne połączenie smaków bez procentów:

  • 40 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego

  • 20 ml syropu czekoladowego (ciemnego)

  • kilka kropel aromatu brandy lub rumowego (spożywczego)

  • odrobina lodu

  • gałka muszkatołowa do posypania

Wszystko wstrząśnij i podaj jak klasycznego drinka – smakuje zaskakująco podobnie. Chociaż wiadomo, przygotowanie bezalkoholowej wersji drinka, który składa się z samych alkoholi jest tak naprawdę sztuką dla sztuki.

brandy alexander

Na zakończenie wieczoru

Brandy Alexander to drink, który łączy elegancję z prostotą. Świetnie sprawdzi się na zakończenie kolacji albo jako nietypowy deser. Jeśli lubisz likiery i klasyczne smaki – musisz go spróbować.