Mojito na różne sposoby – tym razem w wersji niebieskiej, czyli Blue Mojito.

Zaczynamy cykl przepisów, w których główną rolę zagrają limonka, rum, mięta, cukier trzcinowy… czyli podstawowe składniki do mojito. Ponieważ jest to w Polsce bardzo popularny i lubiany drink, chciałabym pokazać Wam, że można go robić na wiele sposobów i zachęcić do własnych eksperymentów. Co dodajecie do mojito, żeby miało jeszcze ciekawszy, inny smak? Podzielcie się w komentarzach swoimi pomysłami na urozmaicenie tego drinka!

A ja zapraszam do spróbowania kilku smakowych wersji – poza niebieską, która poniżej, możecie zrobić np. Luxury Mojito albo Kiwi Mojito.

Blue Mojito – przepis na drink

Składniki:

 

  • pół limonki
  • kilka listków mięty
  • 40 ml rumu
  • 15 ml syropu Blue Curacao
  • kruszony lód
  • woda gazowana do dopełnienia

Przygotowanie:

Limonkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużej szklanki, dodajemy miętę. W tym mojito nie ma cukru, bo syrop jest słodki, ale mimo to limonka powinna puścić sporo soku. Ugniatamy ją muddlerem, a gdy puści sok, dodajemy rum, syrop Blue Curacao i mieszamy łyżką. Dodajemy kruszony lód i dopełniamy wodą gazowaną.