Blue Hawaiian Colada to coś dla mnie – uwielbiam słodkie smaki. A ten nie jest taki ulepkowo słodki – jest egzotyczny, przyjemny. No i jak pięknie wygląda! Na ciepły wieczór, spędzany na tarasie czy w ogrodzie nie można wyobrazić sobie lepszego drinka.
Przepis z książki „Alkohole i koktajle świata”.
Blue Hawaiian Colada – przepis na drink
Składniki:
- 40 ml rumu
- 20 ml Blue Curacao (likier)
- 30 ml Malibu
- 20 ml mleczka skondensowanego
- 50 ml soku ananasowego
Przygotowanie:
Składniki wstrząsam w shakerze i wlewam do kieliszka z dużą ilością kostek lodu (może być też lód kruszony).

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Pycha :) tylko jak z syropem Blue Curacao to troszkę mniej bo za słodkie.
wczoraj zrobiłam sobie tego drinka i mi sie zważył – dlaczego?
A mleczko slodzone czy nie?
Niesłodzone
Co mógłbym zastosować zamiast rumu?
Hmmm, może z wódką spróbuj?
Czy zamiast likieru Blue Curacao można zastosować syrop? Smak będzie ten sam?
Może być nieco bardziej słodkie, więc może troszkę mniej syropu, ale smak będzie ten sam.
Jak praktycznie każda colada, lepiej z kruszonym lodem, a jeszcze lepiej wszystkie składniki do blendera z kostkami lodu i tam mieszamy/kruszymy (byle nie za długo, bo z lodu zrobi się woda).
Co racja, to racja :)