Daiquiri to bez wątpienia wdzięczna baza do drinkowych eksperymentów. Wystarczy, że dodamy do podstawowego przepisu trochę owocowego syropu barmańskiego i drink już nabiera zupełnie nowego charakteru. W tym przepisie wykorzystujemy gęsty syrop-puree włoskiej firmy Distillati Group, który jest mocno skoncentrowany i daje intensywny smak owoców, a przy tym nie jest bardzo słodki. W drinkach sprawdza się znakomicie.
Arbuzowe Daiquiri – przepis na drink
Składniki:
- 40 ml białego rumu
- 20 ml soku z limonki
- 10 ml syropu arbuzowego
- kostki lodu
- melon lub arbuz do dekoracji
To Ci się przyda:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wstrząsamy w shakerze z kostkami lodu, następnie przecedzamy do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy plastrem melona lub arbuza.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)