Truskawki już się kończą, więc tym bardziej trzeba wykorzystać ostatnie chwile, kiedy można jeszcze kupić polskie truskawki. Ewentualnie można ten koktajl zrobić z mrożonych owoców, nic się przecież nie stanie :)
Dwuwarstwowy koktajl z truskawek i czereśni – przepis
Składniki:
- szklanka truskawek
- szklanka wypestkowanych czereśni
- ok. 150g serka waniliowego
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Najpierw do blendera wrzucamy truskawki bez szypułek, następnie dodajemy serek. Miksujemy na gładką masę. Sprawdzamy, czy jest odpowiednio słodka, jeśli nie – można dosłodzić. Wlewamy do szklanek. Następnie myjemy mikser i powtarzamy operację z czereśniami i wodą. Gotowy koktajl czereśniowy przelewamy na wierzch truskawkowego. Podajemy od razu, ze słomką, najlepiej grubą.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)