Whisky Cobbler

utworzone przez | cze 1, 2012 | Drinki z whisky, Wszystkie przepisy | 9 Komentarze

Prosty drink z whisky – takie lubię najbardziej. Zapraszam na Whisky Cobblera.

Whisky Cobbler to jeden z takich drinków, które przygotowuje się w kilka chwil – wystarczy włożyć kilka kostek lodu do szklanki, wlać alkohole, lekko zamieszać i delektować się smakiem. Ten drink jest dość słodki – jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich smaków, to proponuję zrezygnować z syropu cukrowego, bo sam likier osładza drink.

Whisky Cobbler – przepis na drink:

Składniki:

  • 50 ml whisky
  • 15 ml likieru orange curacao lub innego pomarańczowego
  • 15 ml syropu cukrowego
  • kruszony lód lub kilka kostek lodu

Przygotowanie:

Składniki wlać na lód do szklanki, wymieszać i podawać.

Wypróbowałeś ten przepis i masz swoje uwagi? Koniecznie dodaj komentarz pod spodem i podziel się swoimi wrażeniami! A jeśli masz zdjęcie swojego napoju – wyślij go na kontakt@2drink.pl lub umieść na drinkowej tablicy na Facebooku, będzie mi bardzo miło!

 

Whisky Cobbler

Whisky Cobbler

9 komentarzy

  1. Goomba

    Dobrym pomysłem jest dodanie zblendowanych pomarańczy.

    Odpowiedz
  2. marzena

    a czy mozna dac sok pomaranczowy ?

    Odpowiedz
  3. Mariusz

    Tylko pomarańcza, żadne ananasy. Co najwyżej owoce stosowane jako garnish.
    Znowu pojawia się przekombinowany przepis na kolejny drink na tej stronie.

    Odpowiedz
    • 2drink

      Zależy co rozumie się przez „przekombinowany” – moim zdaniem przekombinowane są takie, do których dodaje się jednocześnie kilka likierów czy alkoholi mało dostępnych w Polsce, bo i tak wiadomo że nikt go w domu nie wypróbuje. Ten akurat pochodzi z książki „Alkohole i koktajle świata”.

      Odpowiedz
  4. superbarman

    Pani Agnieszko — do cobblera koniecznie świeże owoce, to definicja tego cocktailu od czasu jego narodzin w XIX wieku! W gruncie rzeczy można spokojnie zrezygnować z likieru (aczkolwiek niektóre zbiory przepisów dodają niewielką ilość) na rzecz kilku plastrów pomarańczy, ale bez owoców to jednak całkiem coś innego, chociaż cocktail niewątpliwie wyjdzie smaczny.

    Odpowiedz
    • 2drink

      Widziałam w wersji z pomarańczami i z ananasem. Czy jakieś inne owoce jeszcze Pan proponuje?

      Odpowiedz
      • superbarman

        Zostałbym przy pomarańczach — kilka plastrów zgnieść w shakerze przed wstrząsaniem, plasterek do szklanki.

        Odpowiedz
  5. Wojciech

    Fantastyczny przepis :D Chyba mam gdzieś jeszcze cointreau

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − 13 =