Mocne, o przyjemnym czekoladowym smaku, w sam raz na to, by dobrze rozpocząć dzień.
Mocno czekoladowe espresso to pomysł na mocną kawę z dodatkiem czekolady, ale przygotowaną bez użycia ekspresu, czyli domowym sposobem. Choć jeśli ktoś ma ekspres, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go użyć :) Kawa jest z dodatkiem czekolady, która – jeśli nie rozpuści się dokładnie, zostaje na dnie filiżanki – taka gęsta i słodka.
Mocno czekoladowe espresso – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 2 kostki czekolady (biała i mleczna lub tylko mleczna)
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Kawę, cukier i kakao wsypać do szklanki, wlać wodę, zaparzyć. Do filiżanek wrzucić połamaną na małe kawałki czekoladę (do każdej filiżanki po kostce). Kawę wlać na czekoladę (jeśli była to kawa mielona, a nie rozpuszczalna – przecedzić).

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Pyszny początek dnia:)
Oj tak, pyszny :)