Trzecia część mini-przewodnika łączenia alkoholi w drinkach. Tym razem szukamy idealnych połączeń z rumem i tequilą.

Rum i tequila klasyfikowane są w „Nowym vademecum barmana” do jednej grupy wódek, do tej samej, do której należą także cachaca, śliwowica, calvados, palinka. A zatem zasady komponowania drinków ze wszystkich tych alkoholi są podobne. I podobnie jak w przypadku składników, które można łączyć z wódką (sprawdź cz. 1 – z czym łączyć alkohole w drinkach) oraz składników, które dobrze komponują się z ginem (cz. 2 – link) – także i tu są wyjątki od tych reguł.

Z czym łączyć rum i tequilę?*

  • z sokami owocowymi, napojami, nektarami owocowymi (pomarańczowy, ananasowy, czarna porzeczka, wiśniowy, sok z cytryny, kaktusowy, żurawinowy, grejpfrutowy i wiele innych).
  • syropami owocowymi i deserowymi (blue curacao, grenadyna, kokosowy, kawowy, czekoladowy itd.)
  • napojami gazowanymi: cola, woda gazowana, tonik, Sprite/7up itd.
  • mleko, śmietanka, jajka, lody oraz kremowe likiery (Baileys, Advocaat)
  • likiery owocowe: Malibu, triple sec, blue curacao, likier o smaku czarnej porzeczki, wiśniowy, truskawkowy, kiwi, melonowy, brzoskwiniowy i inne

 

Zapisz

Jakie połączenia rumu i tequili nie są najlepsze?

  • z wódką, whisky, ginem
  • z winami wytrawnymi, wermutami, szampanem
  • z brandy i koniakiem
  • z likierami kremowymi (creme de cacao, creme de menthe) oraz ziołowymi (Jagermeister)

Moje ulubione połączenia w drinkach z rumem i tequilą:

*składniki podaję za Z.T. Nowickim i „Nowym vademecum barmana”

Zapisz

Share This