Drink na bazie świeżych owoców pomarańczy i granatu z dodatkiem odrobiny mięty – w wersji alkoholowej lub bezalkoholowej.

Przy okazji rozgniatania owoców na Kiwi Mojito pomyślałam, że fajnie byłoby spróbować całkiem innych składników niż zawsze – np. wykorzystać pomarańczę zamiast limonki. A że miałam jeszcze połówkę granatu – to idealna okazja, by spróbować czegoś nowego. Z granatu bardzo łatwo wyciska się sok – jego pestki właściwie puszczają sok same, już przy obieraniu, więc najlepiej wyłuskiwać je z łupinki w kuchennym fartuszku :) Można dodać kilka listków mięty, ale chyba bardziej smakowała mi wersja bez mięty.

Wybuchowy drink pomarańczowy – przepis

 Składniki na 2 porcje:

  • połówka pomarańczy
  • połówka granatu
  • kilka listków mięty (opcjonalnie)
  • po 10 ml syropu cukrowego do każdej szklanki
  • 100 ml wódki (po 50 ml do każdej szklanki) – można pominąć
  • kruszony lód
  • gazowana woda mineralna do dopełnienia

Przygotowanie:

Pomarańczę przekroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części. Z granatu wyjmujemy pestki. Do każdej szklanki wkładamy ćwiartkę pomarańczy i połowę pestek granatu, wlewamy syrop cukrowy, ugniatamy muddlerem, wyciskając sok. Jeśli dodajemy miętę, wrzucamy ją do szklanki i też ugniatamy. Wsypujemy kruszony lód – prawie pełną szklankę. Jeśli dodajemy wódkę, możemy wlać ją teraz, jeśli nie – od razu uzupełniamy wodą gazowaną.