Coś orzeźwiającego, w sam raz na lato – truskawkowy napój lodowy z dodatkiem mięty.

Truskawki można połączyć ze wszystkim i zawsze będą smaczne – z innymi owocami (banany, brzoskwinie, pomarańcze, maliny), z warzywami (szpinak, sok z marchwi), z orzechami, z ziarnami… Ale można też zmiksować i połączyć z kruszonym lodem. Dodatek odrobiny mięty sprawi, że krusher będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.

Truskawkowy krusher z miętą – przepis


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 szklanki truskawek
  • szklanka kruszonego lodu
  • 6-8 listków mięty
  • opcjonalnie 2-3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Lód kruszę w kruszarce lub domowym sposobem. Truskawki pozbawiam szypułek, wrzucam do blendera, dodaję cukier i miętę, miksuję dokładnie. Do szklanki wrzucam kruszony lód (ok. pół szklanki), uzupełniam zmiksowanymi truskawkami i mieszam łyżką.

Ja robię ten napój trochę inaczej, bo łatwiej mi użyć blendera z funkcją kruszenia lodu – wrzucam kostki lodu od razu z truskawkami do blendera i po prostu miksuję, wtedy kostki się kruszą i mieszają jednocześnie.

Zobacz też: Koktajl truskawkowy – 15 prostych przepisów