Jesienny napój, który doda energii – pyszny sok ze śliwek, z marchewką i jabłuszkiem.

Jak wykorzystujecie śliwki w kuchni? Ja najczęściej do ciasta, ze śliwek można zrobić także pyszne koktajle, jak koktajl ze śliwek z Nutellą. Ale można z nich wycisnąć także sok. Gdy dodamy do niego inne owocowe lub warzywne soki – jak na przykład sok z marchewki, otrzymamy pełny witamin napój, idealny na jesień. Świetny na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Można przechowywać go w lodówce do następnego dnia.

Sok ze śliwek z marchewką – przepis

Składniki:

  • 100 ml soku ze śliwek
  • 100 ml soku z marchewki
  • 50 ml soku z jabłek
  • łyżeczka świeżo startego imbiru

Przygotowanie:

Jabłka i marchewkę obieram, wyciskam z nich sok za pomocą sokowirówki. Ze śliwek usuwam pestki i też wyciskam sok, imbir ścieram na tarce na najmniejszych oczkach. Wszystkie soki mieszam w shakerze lub szklance, dodaję imbir i po wymieszaniu przecedzam do szklanki, w której będę podawać sok.