Domowy sok marchwiowy nie może się równać z tym kupnym! Zapraszam na sok marchwiowy z cytrusami.

Uwielbiam sok z marchwi, chociaż trzeba przyznać, że nie zawsze uda się kupić ładną marchewkę. Wyciskanie soku z niezbyt świeżej marchwi albo z takiej, która nie wygląda za ładnie to zły pomysł. Do domowego soku z marchewki wybieram zawsze duże, ładne marchewki, bez żadnych czarnych plamek. Zawsze je też myję i obieram, bo skórka zmienia smak soku.

Tym, którzy dopiero zaczynają pić sok z marchewki polecam zmieszanie go z jakimś sokiem owocowym – np. Domową Karotkę albo Koktajl marchwiowo-jabłkowy z arbuzem. Połączenie marchewki i cytrusów to także świetny pomysł.

Sok marchwiowy z cytrusami i imbirem – przepis

Składniki:

  • 150 ml soku z marchewki
  • 50 ml soku z grejpfruta
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Przygotowanie:

Marchewkę wyciskam w sokowirówce – ok. 1,5kg marchwi daje 0,5 litra soku, ale wiele zależy od tego, jaką marchew kupimy. Z cytrusów także wyciskam sok, a imbir ścieram na tarce o małych oczkach. Wszystko razem mieszam i podaję.