Kolejna propozycja na owocowe, letnie orzeźwienie – sok z różowych grejpfrutów, sok pomarańczowy, porzeczki… czyli samo zdrowie w zmrożonej wersji :)

Lubicie czerwone porzeczki? Ja w ogóle nie jestem fanką porzeczek, ale jak już mam któreś jeść, to właśnie czerwone. Chociaż wkurza mnie ich obieranie, bo mają za dużo ogonków ;) W koktajlu porzeczki sprawdzają się bardzo fajnie – w połączeniu z orzeźwiającym sokiem z grejpfrutów i pomarańczy (ja dałam świeżo wyciśnięty, ale można dać z kartonu) i bananem są naprawdę fajne. Dodatkowo kilka kostek lodu, banan z zamrażalnika i od razu człowiekowi chłodniej :)

Smoothie cytrusowo-porzeczkowy – przepis

Składniki (na 2 duże szklanki):

  • 2 garście porzeczek czerwonych obranych z ogonków
  • pół litra soku pomarańczowo-grejpfrutowego (można wymieszać w dowolnych proporcjach, u mnie było więcej pomarańczowego)
  • 3 łyżeczki cukru
  • banan
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

Sok wlewam do blendera, dodaję porzeczki, banana (można go najpierw schłodzić w zamrażalniku – mój leżał kilka dni, bo o nim zapomniałam, ale nic mu się nie stało, taki twardy też się zmiksował), lód i miksuję na jednolitą masę. Na końcu dosładzam wedle uznania – u mnie około 3 łyżeczki.

Smoothie cytrusowo-porzeczkowe