shaker bostonski 2_Fotor_Collage

Shaker to podstawowe narzędzie pracy każdego domowego barmana (o profesjonalistach nie wspominając). Jeśli nie kupiłeś jeszcze shakera, a lubisz drinki, to musisz wiedzieć, że na swój pierwszy shaker wcale nie musisz dużo wydać.

Zanim przejdę do konkretów, muszę zaznaczyć, że ten post skierowany jest raczej do osób, które przygotowują drinki w domu (jak zresztą cały blog), a nie dla tych, którzy szukają shakera do pracy. A jaka to różnica – ktoś może zapytać. Ano taka, że barman używa shakera przez kilka godzin w ciągu jednej nocy. A potem kilka godzin kolejnej nocy i kolejnej… Coś, co sprawdzi się do domowych zastosowań od czasu do czasu może nie być najlepsze w profesjonalnym użyciu, przez wiele godzin każdego dnia. Ale za to shakery do domowego wykorzystania dużo nie kosztują. Co nie znaczy, że te shakery, o których będę opowiadać zupełnie nie nadają się do wykorzystania w barze. Marki Stalgast i Hendi, z których korzystam, to marki wyposażające lokale gastronomiczne (restauracje, bary) i niewykluczone, że wielu barmanów korzysta np. z shakerów bostońskich Hendi.

Jakie typy shakerów można wybrać?

Gdy przejrzymy oferty shakerów z różnych sklepów łatwo zorientujemy się, że mamy do wyboru tak naprawdę dwa rodzaje shakerów:

  • shaker dwuczęściowy
  • shaker trzyczęściowy

Shaker dwuczęściowy najczęściej wykonany jest ze stali nierdzewnej (jedna część) oraz z grubego szkła (druga część – tzw. szklanica shakera), choć są też shakery dwuczęściowe całe ze stali. Żeby móc w pełni go używać, przyda się jeszcze sitko barmańskie – po wymieszaniu składników, zanim przelejemy do szklanki jego zawartość, przydałoby się chociażby przytrzymać jakoś lód, żeby nie trafił wraz z zawartością do szklanki. Barmani potrafią poradzić sobie bez sitka, używając tylko dwóch części shakera, ale z sitkiem jest wygodniej.

Shaker trzyczęściowy ma już wbudowane sitko, więc nie trzeba kupować dodatkowego. Trzy części to główna część shakera, przykrywka z sitkiem i korek, którym zakrywa się sitko podczas mieszania drinków. Shakery trzyczęściowe mogą być wykonane z grubego plastiku, z nietłukącego szkła, a także ze stali nierdzewnej.

Który shaker jest najlepszy?

W ofercie mojego sklepu są już wszystkie typy shakerów:

Wszystkie cztery są przyzwoitej jakości i są w różnych cenach, więc każdy początkujący amator drinków może sobie wybrać taki, który będzie na jego potrzeby i na jego kieszeń. Ja najbardziej lubię shakery trzyczęściowe – bardzo długo używałam Luminarca, mam w swojej kuchni dwie sztuki, od kilku lat z nich korzystam i nic się z nimi złego nie dzieje. Teraz wypróbowałam też ten ze stali nierdzewnej i ma on jedną przewagę – szybko widać, czy napój z kostkami lodu jest schłodzony, bo cały shaker reaguje na zimno i od razu robi się zimny :) To tak naprawdę jednak pierdoła, oba te shakery są dobre.

Wiem jednak, że nie każdemu trzyczęściowy shaker odpowiada i wiele osób woli używać shakera ze szklanicą. Mnie jest wygodniej korzystać z takiego trzyczęściowego, bo mam wrażenie, że jest lżejszy i łatwiej mi energicznie nim poruszać. Shakery ze szklanicą są cięższe i mam wrażenie, że kobiecie może być trudniej mieszać drinki w tym shakerze. Jeśli ma niewielkie dłonie, to na pewno zgrabniejszy, trzyczęściowy będzie lepszym wyborem.

Ciekawa jestem, jakie są Wasze doświadczenia z shakerami. Jakieś marki szczególnie polecacie?