Przepis jest prosty, a lista składników wydaje się długa, ale tak naprawdę można pominąć dekorację z bitej śmietany i sosu karmelowego. Choć nie ukrywam, że ja wolę z bitą śmietaną – co to za kawa mrożona bez bitej śmietany? :) Shake kawowy z karmelem i mlekiem sojowym to tak naprawdę dość sycący napój, można go z powodzeniem wypić jako deser po obiedzie. Ok, prawdziwego karmelu w nim nie ma, ale za to syrop karmelowy w środku i sos karmelowy na zewnątrz robią dobrą robotę ;)
Po więcej przepisów na pyszne kawy mrożone zapraszam tutaj: Kawa mrożona – 5 najlepszych przepisów.
Shake kawowy z karmelem i mlekiem sojowym – przepis
Składniki:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki syropu karmelowego
- 1/4 szklanki wrzątku
- pół szklanki mleka sojowego
- 4 gałki lodów waniliowych
- bita śmietana i sos karmelowy do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynam od zaparzenia kawy we wrzątku, dodaję też od razu syrop. Do blendera wlewam mleko sojowe, dodaję lody śmietankowe, a także zaparzoną i przestudzoną kawę. Wszystko miksuję, choć nie musi być super dokładnie – kawałki lodów mogą sobie pływać. Przelewam do szklanki, dekoruję bitą śmietaną i sosem karmelowym.