Kawa w sam raz na lato – bardzo zimna, słodziutka, taka, która nadaje się właściwie też na deser po obiedzie.
Przepis pochodzi z książeczki Tchibo, choć trochę zmodyfikowałam go po swojemu, bo zamiast kawy karmelowej zrobiłam orzechową. Ta jest mocno orzechowa, bo syrop z orzechów laskowych, który mam, ma naprawdę intensywny smak. Do tego na wierzch posypka ze zmielonych owoców… czego można chcieć więcej? :) Zapraszam na pyszną mrożoną kawę o orzechowym smaku.
Orzechowe smoothie – przepis na kawę:
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- odrobina wody
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki syropu orzechowego
- 5 kostek lodu
- bita śmietana i mielone orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę zaparzam w niewielkiej ilości wrzątku. Wlewam do blendera z funkcją kruszenia lodu, dodaję mleko, kostki lodu i syrop. Mieszam. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną i mielonymi orzechami.
—
Jeśli podobał Ci się ten przepis – kliknij „Lubię to” i podziel się nim ze swoimi znajomymi.