Pełen witamin, idealny na wiosenny detoks – oczyszczający sok z buraków, marchewki i jabłka.

Wiosna i czas poświąteczny to idealny moment, by odkurzyć sokowirówkę. Z każdym tygodniem przybywa sezonowych warzyw i owoców i grzech byłoby nie skorzystać z ich dobroczynnej mocy. A podobno pijąc sok wyciskany z owoców czy warzyw dostarczamy sobie nawet więcej witamin niż jedząc te warzywa – bo kto zjadłby od razu półtora kilo marchwi? A z takiej ilości wyciśniemy ok. pół litra soku, więc wypijemy go bez problemu.

Tym razem zapraszam na sok owocowo-warzywny z burakiem w roli głównej. O dziwo, jeśli do buraka dodamy marchewkę i jabłko, smakuje całkiem nieźle. Ja wyciskałam sok z podłużnych buraków, które są nieco bardziej słodkie od tych okrągłych.

Oczyszczający sok owocowo-warzywny

Składniki:

  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z buraka
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek

Przygotowanie:

Soki mieszam ze sobą w podanych proporcjach. Przelewam do szklanek, w razie potrzeby przechowuję w lodówce (maksymalnie 2 dni).

 Sok z buraka, marchwi i jablka