Nalewka z czerwonej porzeczki to jedna z tych łatwych letnich nalewek, które robią się same jak tylko… obierzemy już owoce.

To, co dobre zawsze wymaga trochę wysiłku. Moja ulubiona nalewka wiśniowa wymaga wydrylowania wiśni, nalewka z czarnej porzeczki wymaga obrania porzeczek, podobnie jak ta nalewka z czerwonej porzeczki. Ale czerwone na szczęście obiera się jakoś łatwiej. Niemniej polecam najpierw przebrać porzeczki, tzn. oddzielić gałązki i listki, a dopiero potem je umyć, tak jest łatwiej.

 

 

Nalewka z czerwonej porzeczki – przepis

Składniki (na ok. litr nalewki):

  • 0,5 kg czerwonych porzeczek
  • 0,5 litra wódki
  • 250 ml spirytusu nalewkowego 60%
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Zaczynam od obrania porzeczek z listków i gałązek. Wrzucam je do słoja, zalewam alkoholem, zamykam słój, odstawiam na dwa tygodnie. Po tym czasie szklankę cukru rozpuszczam w szklance wrzątku, studzę i wlewam do słoja. Odstawiam do następnego dnia, a wtedy przelewam do butelek. Nalewki wychodzi nieco ponad litr.