Oj długo czekała na publikację, ale w końcu się doczekała – ratafia czyli nalewka wieloowocowa.

Tę nalewkę można robić przez całe lato, dokładając do słoja sezonowe owoce wtedy, kiedy się pojawiają i kiedy są najsłodsze. Za każdym razem dodajemy cukier i wódkę, mieszamy raz na jakiś czas i nalewka robi się sama. Ma bogaty smak, ale nie jest tak mocno słodka – z pewnością będzie smakować wszystkim fanom owocowych nalewek.

Nalewka wieloowocowa – ratafia przepis

Składniki:

  • 250g czarnych porzeczek
  • 250g malin
  • 250g śliwek
  • 250g wiśni
  • 12 łyżek cukru
  • 1 litr wódki + opcjonalnie 0,5l po zlaniu pierwszej partii (szczegóły niżej)

Przygotowanie:

Wszystkie owoce przed wrzuceniem do słoja myjemy i pozbawiamy pestek oraz ogonków. Nalewkę przygotowujemy w następujący sposób: wsypujemy warstwę owoców, zasypujemy cukrem (3 łyżki), a na każde pół kilo owoców dajemy pół litra wódki (pierwszą wódkę trzeba wlać od razu, żeby owoce nie zaczęły się psuć).

Odstawiamy na całe lato, a przynajmniej miesiąc po wsypaniu ostatnich owoców, co jakiś czas mieszamy, poruszając słojem. Po tym czasie zlewamy nalewkę i butelkujemy (zobacz: Butelki na nalewki).

Uwaga: owoce można zalać jeszcze raz połówką wódki i odstawić znowu na miesiąc. Ta druga nalewka będzie mniej słodka, ale też aromatyczna, zwłaszcza jeśli mamy czarne porzeczki w słoju. Z drugiego zalania, gdy zlewam nalewkę, potem wyciskam też wszystko, co można wycisnąć z owoców (najlepiej na sitku, muddlerem albo łyżką).

ratafia

ratafia