Drink ze świeżych owoców – tym razem użyłam borówki, ale można wykorzystać także jagody czy porzeczki.

Po prostym porzeczkowym daiquiri przyszedł czas na daiquiri w wersji mrożonej, czyli z dużą ilością kruszonego lodu. To właściwie coś w stylu granity, choć oczywiście z alkoholem. Borówki dają tu wspaniały kolor, a sok z cytryny sprawia, że drink jest bardzo orzeźwiający. Wygląda świetnie i jest idealnym zwieńczeniem letniego obiadu.

Do mrożonego daiquiri można dodać także innych owoców – pojawiają się już morele, są jeszcze wiśnie, lada dzień będzie można spróbować daiquiri ze śliwkami… każda wersja na pewno będzie pyszna!

Mrożone daiquiri z borówkami – przepis na drink

Składniki:

  • pół szklanki borówek
  • 50 ml rumu
  • 30 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego (można zastąpić np. syropem malinowym lub truskawkowym)
  • 10-12 kostek lodu

Przygotowanie:

Składniki umieszczam w blenderze, który ma funkcję kruszenia/mielenia lodu. Blenduję do konsystencji półpłynnej granity. Przelewam do kieliszka.

mrozone borowkowe daiquiri