Gdyby nie obecność rumu, polecałabym wypicie mrożonej kawy karaibskiej na śniadanie – jest pyszna, a z lekką, lodową pianką wygląda znakomicie.

Mimo że jest z alkoholem, właściwie wcale nie czuć w niej rumu – w dwóch szklankach tego napoju jest zaledwie 40 ml rumu. Zawartość kawy też jest niewielka, więc napój nie jest mocny. Niestety jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, bo zaparzoną kawę trzeba wystudzić przed dodaniem lodów i rumu. Mrożona kawa karaibska idealnie nadaje się więc na upalny wieczór.

Mrożona kawa karaibska – przepis

Składniki:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 duże łyżki lodów waniliowych
  • 40 ml białego rumu
  • kakao do dekoracji

Przygotowanie:

Kawę zaparzyć w szklance wody, odstawić do wystudzenia. Zimną kawę wlać do miksera, dodać lody i rum i zmiksować, aż na górze wytworzy się pianka. Przelać do szklanek, udekorować odrobiną kakao.