herbata ananasowa

Mrożona herbata o propozycja dobra zarówno na śniadanie, jak i wieczorem, zamiast drinka. Ta wersja kruszonu herbacianego jest prosta do zrobienia, ale trzeba mieć w domu świeżego ananasa.

Kruszony, czyli zimne napoje, przygotowywane z owoców, zalewanych winem, sokami lub herbatą, są u nas nieco zapomniane i rzadko goszczą na naszych stołach. A szkoda, bo przygotowanie kruszonu zajmuje czasem kilka minut, a gdy napój nasiąknie owocowym smakiem – fantastycznie gasi pragnienie.

Mrożona herbata ananasowa jest lekko słodkawa w smaku, czuć w niej odrobinę kwaskowości, ale i delikatną nutę ananasa. Jest bardzo orzeźwiająca.

Mrożona herbata ananasowa – przepis

Składniki:

  • 5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej (ja wykorzystałam Assama)
  • 1 duża cytryna
  • pół małego ananasa świeżego
  • 2 łyżki miodu
  • woda
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Herbatę zaparzyć w litrze wody i przestudzić. Ananasa i obraną cytrynę pokroić w duże kawałki, włożyć do dzbanka. Wlać herbatę, dodać cukier, zamieszać. Odstawić do całkowitego przestygnięcia. Napar powinien „naciągać” owocami przez około godzinę-dwie. Po tym czasie można go podawać z kostkami lodu.

 

Share This