Mocne, o przyjemnym czekoladowym smaku, w sam raz na to, by dobrze rozpocząć dzień.

Mocno czekoladowe espresso to pomysł na mocną kawę z dodatkiem czekolady, ale przygotowaną bez użycia ekspresu, czyli domowym sposobem. Choć jeśli ktoś ma ekspres, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go użyć :) Kawa jest z dodatkiem czekolady, która – jeśli nie rozpuści się dokładnie, zostaje na dnie filiżanki – taka gęsta i słodka.

Mocno czekoladowe espresso – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 kostki czekolady (biała i mleczna lub tylko mleczna)
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

Kawę, cukier i kakao wsypać do szklanki, wlać wodę, zaparzyć. Do filiżanek wrzucić połamaną na małe kawałki czekoladę (do każdej filiżanki po kostce). Kawę wlać na czekoladę (jeśli była to kawa mielona, a nie rozpuszczalna – przecedzić).