Mint Julep – słodki, miętowy drink na bazie whisky to coś zupełnie innego, coś dla amatorów naprawdę słodkich napojów.

Nazwa drinka pochodzi od perskiego głowa „gul-ab” lub arabskiego „julab” i oznacza słodki napój – u mnie mówi się na to „ulepek”. To drink o rodowodzie amerykańskim – najpierw przygotowywano go na brandy, koniaku, maderze czy czerwonym wytrawnym winie, a obecnie bazą jest Kentucky Bourbon Whisky – dokładnie taka, jak ta na zdjęciu. Drink podaje się bardzo, bardzo ochłodzony (przed podaniem można w szklance wstawić go do zamrażalnika, a potem przelać do innej szklanki), gdyż ma orzeźwiać i chłodzić w upalne dni.

Mint Julep – przepis

Składniki:

  • świeże listki mięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka wody
  • kruszony lód
  • 50 ml whisky
  • 1 plasterek cytryny

Przygotowanie:

Listki mięty (można dać z gałązkami jeśli jest to mięta z doniczki, żeby było bardziej aromatyczne) zgniatamy w dłoniach, wrzucamy do szklanki wraz z cukrem i wodą, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy lód, whisky, ozdabiamy plasterkiem cytryny.

Share This