Drink, w którym główną rolę gra rum – jasny oraz ciemny. Do tego egzotyczne smaki ananasa i migdałów.

Mai Tai to jeden z tych drinków, które należą do znanych i lubianych w wielu miejscach na świecie, pojawiają się często w kartach barów, ale na moim blogu jeszcze go nie było. Dlaczego? Bo sporo tu składników, a ja rzadko sięgam po przepisy, w których wykorzystać trzeba kilka różnych alkoholi i żaden z nich to nie jest wódka ;) Umówmy się, kto z nas ma w domu jednocześnie dwa rodzaje rumu, triple sec i amaretto? Ale warto choć raz Mai Tai spróbować, zwłaszcza jeśli ktoś lubi rum.

Mai Tai – przepis na drink

Składniki:

  • 30 ml jasnego rumu
  • 30 ml ciemnego rumu
  • 15 ml likieru triple sec (np. Cointreau)
  • 15 ml amaretto
  • 10 ml soku z cytryny
  • 40 ml soku ananasowego
  • 30 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze i przelać do wysokiej szklanki na lód. Udekorować najlepiej ananasem, ale pomarańcza też będzie wyglądała elegancko ;)

Zapisz

Share This