Lynchburg Lemonade to kolejny drink, który zrobiłam według instrukcji z filmików Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Polecam miłośnikom whisky.
Lynchburg Lemonade przygotowuje się z amerykańską whisky (najlepiej Tennessee Whisky), ale ja akurat takiej nie mam, więc wykorzystałam szkocką. Nie wiem, czy drink z amerykańskim trunkiem jakoś znacząco różniłby się smakiem przy takiej ilości dodatków, ale muszę przyznać, że połączenie lemoniady, likieru pomarańczowego, soku z cytryny i whisky jest zdumiewająco dobre. Nawet, jeśli ktoś nie lubi whisky – tak jak ja – powinien spróbować Lynchburg Lemonade, żeby przekonać się, że drinki z whisky też mogą być smaczne :) Polecam jako alternatywę dla Joe Collins. A ja już myślę, czym zastąpić whisky, żeby drink był jeszcze lepszy :)
Lynchburg Lemonade – przepis
Składniki:
- 40 ml whisky
- 20 ml likieru pomarańczowego
- 20 ml soku z cytryny z dodatkiem syropu cukrowego
- 40 ml Sprite/7up
Przygotowanie:
Do shakera wrzucić lód, wlać trzy pierwsze składniki i wymieszać. Przelać do szklanki razem z lodem, dopełnić Spritem. Można dodać plasterek cytryny.