Mimo że to lato nie jest w tym roku szczególnie gorące, lemoniada gości u mnie w domu dość często. I chociaż uważam, że to za prosty przepis, by go tu publikować, to gdy dodałam do lemoniady kostki mojego niebieskiego lodu – nie mogłam się oprzeć, żeby nie zrobić kilku zdjęć.

Jak smakuje lemoniada nie muszę chyba mówić – smakuje jak dzieciństwo – cytryną i cukrem. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie zajmuje kilka chwil.

Lemoniada smerfowa – przepis

Składniki na litrowy dzbanek

  • 3/4 litra wody mineralnej lub przegotowanej
  • 1 cytryna
  • 1,5 łyżki cukru
  • kilka listków mięty
  • 6 kostek niebieskiego lodu
  • 6 kostek zwykłego lodu

Przygotowanie:

Lód włożyć do dzbanka, zalać wodą. Osłodzić i wymieszać. Połowę cytryny wycisnąć, drugie pół pokroić na półplasterki i włożyć do dzbanka. Dodać miętę i schłodzić.