Mocno korzenny, ale niezbyt mocny gorący drink na bazie wódki, z dodatkiem miodu i wanilii.

Staropolski krupnik to nalewka na bazie miodu, z dodatkiem korzennych przypraw. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, by zamiast nalewki, zrobić rozgrzewający drink o podobnym składzie. Krupnik to kolejna propozycja z serii „Zimowe rozgrzewanie„. Z pozoru wydaje się skomplikowana, bo dużo w niej składników, ale tak naprawdę to prawie same przyprawy, które większość z nas i tak ma w domu. Krupnik polecam jako alternatywę dla grzanego wina czy piwa – wino nie zawsze mamy w domu, a kieliszek wódki na ogół gdzieś tam się znajdzie.

Jedna uwaga – jeśli lubicie mniej słodkie napoje, polecam dać mniej miodu. Ja dodałam cukru waniliowego, ale lepiej sprawdzi się zwykła wanilia w laskach (wtedy dajemy 1/3 laski).

Krupnik – przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • 70 ml wódki
  • 60 ml miodu
  • 2 goździki
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • wrzątek (min. 70 ml, ale ja dałam więcej)

Przygotowanie:

W rondelku podgrzać wodę z miodem i przyprawami, przelać do szklanki, dodać wódkę, zamieszać i podawać.