Masa krówkowa! Uwielbiam krówki i pamiętam, ze kiedy pierwszy raz usłyszałam wieki temu, że można ugotować mleko skondensowane i uzyskać masę krówkową, nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Pierwszą puszkę masy zjadłam w całości łyżeczką ;)

Masę krówkową można wykorzystać nie tylko do wypieków, ale też do koktajli. Proponuję połączenie banana, gruszki i właśnie takiej masy krówkowej – jest genialne. Masę można kupić gotową, już po zagotowaniu, albo przygotować samemu, gotując przez ok. 3 godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego.

Krówkowy koktajl z bananem i gruszką – przepis

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 2 banany
  • pół szklanki mleka skondensowanego lub zwykłego mleka
  • 1 łyżka masy krówkowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (owoce obrane, gruszka bez pestek) wrzucam do blendera i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Wypijam natychmiast obydwa kubeczki – uwielbiam ten koktajl ;)