Napój, który przygotować możemy tylko przez kilka tygodni w roku – być może dlatego tak świetnie smakuje – kompot z rabarbaru.

Kompot z rabarbaru to jeden z takich napojów, które pamiętam z dzieciństwa – jak chyba większość dzieciaków uwielbiałam podjadać surowy rabarbar zanurzony w cukrze :) Taki kompot kojarzy mi się z pysznym, domowym obiadem i oczekiwaniem na truskawki – bo zawsze jak pojawia się rabarbar, to już tylko kwestia czasu, zanim pojawią się też truskawki :) Mój kompot z rabarbaru jest bardzo słodki, bo taki robiła moja mama, ale nie widzę przeszkód, żeby zrobić mniej słodki – z połowy ilości cukru. Można też rozcieńczyć już gotowy zimny kompot wodą mineralną – 3/4 szklanki kompotu i reszta wody.

Kompot z rabarbaru – przepis

Składniki:

  • ok. pół kilo rabarbaru
  • niepełna szklanka cukru
  • nieco ponad litr wody
  • 5 goździków
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Rabarbar umyć i odkroić zielone części, następnie pokroić w kawałki o długości 1 cm. Wsypać do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, goździki i wlać sok z cytryny. Zagotować, a od momentu zagotowania trzymać na wolnym ogniu jeszcze przez ok 20 min. Przelać przez sitko i podawać na zimno lub na ciepło.

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru3

Kompot z rabarbaru