Słodki, kaloryczny, ale za to pyszny sposób na wykorzystanie śliwek. Na śniadanie, na podwieczorek lub deser po obiedzie.

Uwielbiam śliwki w czekoladzie, więc pomyślałam, że w postaci koktajlu to połączenie też może być dobre. I tak właśnie było – dla kogoś, kto lubi śliwki i lubi czekoladę, to połączenie to po prostu niebo w gębie!

Koktajl „Śliwka w czekoladzie” – przepis

Składniki:

  • 20 śliwek węgierek
  • pół tabliczki czekolady (gorzka lub mleczna)
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki wody
  • odrobina mleka

Przygotowanie:

Jedną śliwkę odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować i wrzucić do blendera. Dodać cukier i wodę, zmiksować. Do garnka wlać mleko, tylko tyle, aby przykryć dno, wrzucić czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady, ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem w jednolitą masę, przelać ją do szklanek. Na czekoladę wlać koktajl śliwkowy, udekorować ćwiartkami śliwek. Przed wypiciem delikatnie wymieszać łyżeczką czekoladę i śliwkowy mus.