Koktajl wegański – z kaszy jaglanej, z mlekiem roślinnym, w sam raz na drugie śniadanie, bo jest sycący!

Zabierałam się do kaszy jaglanej bardzo długo, ale jak już wypróbowałam ten przepis, podpatrzony na blogu Jadłonomia – piłam ten koktajl kilka dni z rzędu. Świetny szczególnie na śniadanie, bo można się nim najeść, no i jest bardzo smaczny. Można zrobić go w wersji z krowim mlekiem, ale ja do swojego użyłam mojego domowego mleka owsianego, które robi się w zaledwie kilka chwil.

Koktajl jaglany z malinami – przepis

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 2 szklanki mleka owsianego
  • 1 szklanka malin
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej (objętość przed gotowaniem)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4-6 łyżeczek syropu malinowego (po 2 do szklanki)

Przygotowanie:

Zaczynam od ugotowania kaszy jaglanej – najpierw trzeba ją przepłukać gorącą wodą dwukrotnie, a potem ugotować w 2/3 szklanki wody z dodatkiem łyżeczki oleju i szczypty soli. Kaszę gotuję do chwili, aż w garnku nie będzie już wody i odstawiam do wystudzenia.

Do blendera wrzucam maliny, kaszę, wlewam mleko, dodaję cukier waniliowy i  wszystko miksuję na gładki płyn – może to zająć kilka minut. Wlewam do szklanek i do każdej dodaję syrop malinowy lub sok z malin domowej roboty. Można ten składnik pominąć, ale dzięki niemu koktajl będzie słodszy, a ja lubię słodkie!