Przepis na kawę zachodnioindyjską pochodzi z „Małej wielkiej księgi koktajli”. Nie wiem co prawda, czy w zachodnich Indiach pije się taką kawę – pewnie nie – ale przepis z całą pewnością zasługuje na wypróbowanie. Kawa zachodnioindyjska to kawa o wyraźnym pomarańczowym smaku, z odrobiną korzennych przypraw, czyli to, co najlepiej sprawdza się zimową porą. Zachęcam do wypróbowania, zwłaszcza jeśli smakowała Wam moja kawa czekoladowo-pomarańczowa.
Kawa zachodnioindyjska – przepis
Składniki na 1 szklankę:
- 3 łyżeczki kawy
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 goździk
- 1/2 łyżeczki świeżej skórki startej z pomarańczy
- 3 krople aromatu rumowego lub 1 łyżka rumu
- bita śmietana i skórka pomarańczowa do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę zaparzyć, osłodzić, dodać goździk i skórkę pomarańczową i rum, zamieszać i odczekać chwilę. Przecedzić do szklanki, udekorować bitą śmietaną i skórką pomarańczową. Można też nie przecedzać, ale ja nie lubię jak mi coś w kawie pływa ;)