Karaibska kawa z rumem i malibu to kawa w klimacie Irish Coffee – czyli z alkoholem. Polecam wszystkim miłośnikom irlandzkiej kawy.

Mocna kawa, dużo bitem śmietany i odrobina alkoholu – to idealne, moim zdaniem, połączenie na jesienny wieczór. Przez obecność malibu, kawa ma lekko kokosowy posmak – dzięki temu bije na głowę Irish Coffee. Nie jest mocna, więc z pewnością nie zawróci w głowie, a jedynie mocno rozgrzeje. Tym, którzy lubią kawę z alkoholem, polecam także kawę z ajerkoniakiem.

Karaibska kawa z rumem i malibu – przepis

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 filiżanki zaparzonej kawy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki malibu
  • bita śmietana lub 80 ml śmietanki do ubicia

Przygotowanie:

Zaparzoną kawę osłodzić, zmieszać z rumem i malibu, przelać do szklanek. Na wierzch położyć bitą śmietanę.