Coś pobudzającego i chłodzącego zarazem – pyszna kakaowo-waniliowa mrożona kawa.

Kakaowo-waniliowe frappe przygotowujemy z kostek kawowego lodu – jak wiadomo, zastąpienie ich zwykłym lodem może kawę rozwodnić, a tego przecież nie chcemy. Kawowy lód wolno się roztapia, zostawiając kawowy smak. Dodatek syropu sprawia, że kawa jest jeszcze słodsza, chociaż jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiej – wystarczy rozpuszczalne kakao. A z innych przepisów na kawę mrożoną polecam także świetną Karmelową kawę mrożoną oraz Mrożoną kawę karaibską.

Kawowo-waniliowe frappe – przepisy

Składniki na 1 porcję:

  • 150 ml zimnego mleka
  • 7 kostek kawowego lodu
  • 3 łyżeczki rozpuszczalnego kakao
  • łyżeczka syropu waniliowego
  • bita śmietana i kakao do dekoracji

Przygotowanie:

Składniki umieścić w shakerze i dobrze wstrząsnąć. Przelać do szklanki (wyjątkowo nie odcedzamy, ale przelewamy wraz z lodem kawowym z shakera). Udekorować bitą śmietaną i kakao na wierzchu.