Jakiś czas temu pokazywałam drink o nazwie Pedro Collins, na bazie rumu. Dziś inna propozycja Collinsa, czyli Joe Collins – drink o podobnym składzie, ale na bazie whisky.

Nie przepadam za whisky, więc dla mnie drinki z tym alkoholem to żadna rewelacja, ale moja druga połówka bardzo ten drink chwali. To trochę inny sposób na podanie whisky – zamiast tradycyjnie w szklance z lodem, to z dodatkiem soku z cytryny i syropu cukrowego. Polecam miłośnikom drinków z whisky.

Joe Collins – przepis

Składniki:

  • 40 ml whisky (moja jest szkocka)
  • 40 ml soku z cytryny zmieszanego z syropem cukrowym
  • kostki lodu
  • woda gazowana

Przygotowanie:

Do shakera wrzucam kostki lodu, wlewam sok z cytryny z syropem cukrowym, whisky i mieszam przez chwilę. Wlewam do szklanki i uzupełniam wodą gazowaną. Można do dekoracji dodać cytrynę.

Share This