Crusta – prosty i efektowny sposób zdobienia szkła, który sprawia, że drinki wyglądają jak z prawdziwego drink baru.

Crusta to obwódka z cukru lub soli na brzegu kieliszka, która imitować ma kryształki lodu. Przygotowuje się ją najczęściej z cukru drobnokrystalicznego i soku z cytryny.

Jak zrobić crustę – przepis

Żeby zrobić crustę, trzeba przechylić kieliszek pod kątem 45 stopni i zwilżyć jego brzeg cząstką cytryny lub też wycisnąć sok z cytryny na spodek i odwrócić kieliszek do góry dnem, mocząc w soku. Następnie odwrócony do góry dnem kieliszek stawiamy na spodku z wysypanym cukrem. Trzeba tylko uważać, by cukru nie przylepiło się zbyt dużo, bo grube cukrowe „grudki” wyglądają nieestetycznie.

Zamiast soku z cytryny możemy użyć:

  • soku z pomarańczy
  • białka jajka
  • Blue Curacao
  • Grenadiny
  • likieru kawowego
  • kolorowych likierów
  • syropu cukrowego
  • miodu

Zamiast cukru możemy użyć:

  • soli
  • kakao
  • kawy
  • tartej czekolady
  • wiórków kokosowych
  • cynamonu