Do przygotowania czekolady kardamonowej wystarczy tak naprawdę… gotowa przyprawa do szarlotki. Można ją dostać teraz w sklepach i chociaż ma w składzie niedużo kardamonu, to w połączeniu z gorzką czekoladą i gorzkim kakao ten smak się mocno wybija. No i jeszcze imbir, cynamon… To naprawdę wyjątkowa czekolada.
Gorąca czekolada kardamonowa – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżeczki kakao
- 3 kostki gorzkiej czekolady (64% kakao)
- 1 łyżeczka gotowej przyprawy do szarlotki (w składzie: 45% cukier, 5% imbir, 5% skórka pomarańczowa oraz 0,3% kardamonu).
- 2 łyżeczki cukru
- kilka kropli olejku waniliowego
Przygotowanie:
Kakao mieszam w małej ilości mleka. Resztę mleka wlewam do rondelka, dodaję czekoladę, rozmieszane kakao i pozostałe składniki. Podgrzewam aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia w gęstą, pachnącą czekoladę :)

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)